Bredband

Skriv ut

Bredbandsmöte

Skriven av Anders Boström on .

fibreoptic160Ringstorp Folkets Hus

Torsdagen den 17/12 kl 19.00

Den kommande bredbandsutbyggnaden i Ringstorp kommer att ske enligt den sk. Byalagsmodellen som innebär att boende på varje ort går samman för att ordna nedgrävning av fiberkablar mellan huvudledning/kopplingsbrunn och de fastigheter som önskar ansluta sig. Fiberkabel och slangar bekostas av nätägaren Utsikt upp till en dryg kilometer från huvudledningen.

Hur mycket det kommer att kosta att gräva ner fibern till sin fastighet beror på ett flertal faktorer, dels hur många som är intresserade på orten, dels hur lång sträcka man har till närmsta brunn/huvudledning och sist men inte minst hur mycket bidrag vi kan få från ”Byalag NGA” (Landsbygdsprogrammet).

Att ansluta sig till fibernätet kostar ca 5000kr. Man behöver även köpa en fiber-TP switch för ca 2000kr för att kunna använda anslutningen.

Om vi tar fram ett underlag över vilka fastigheter som ska anslutas i Ringstorp kan vi även få hjälp med projektering och kostnadsberäkningar via ”Byalag NGA”.

Telia planerar att lägga ner olönsamma telestationer inom några år (2015 har nämnts) och då kommer sannolikt möjligheten till fast telefoni och ADSL via kopparnätet att försvinna i Ringstorp.

Eftersom ingen sk. teknikbod för fibernätet är planerad att placeras i Ringstorp kommer det sannolikt att bli både svårare och dyrare att ansluta sig i ett senare skede så det är viktigt att alla intresserade är med från början.

Även om man i dagsläget inte är intresserad av en snabb internetförbindelse är det möjligt att ansluta sig utan att abonnera på någon tjänst från början t.ex. för att höja värdet på fastigheten eller för att försäkra sig om att kunna ha en fast telefon när kopparnätet läggs ner om några år.

Det är viktigt att alla som är intresserade av att ansluta sig i Ringstorp går samman så varmt välkomna på mötet eller anmäl ert intresse till någon av oss om ni är intresserade av att ansluta er men inte har möjlighet att komma på mötet:

Samuel Adolfsson Tel: 013-315482

Anders Berglund Tel: 013-139701

Anders Boström Tel: 0735-172417

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.